volan-pe-dreaptaConform legislatiei din tara noastra, in Romania se circula pe banda din dreapta a carosabilului, fapt ce a dus la formatul masinilor ca fiind cu volan pe stanga. Acest lucru faciliteaza circulatia in trafic, ofera soferului mai mare vizibilitate in depasiri si per total orice manevra este mai sigura atata timp cat masina cu volan pe stanga este condusa pe drumurile a caror circulatie se efectueaza pe partea dreapta.

Aici intervine insa problema masinilor cu volan pe dreapta, adica acele masini aduse din Marea Britanie, Cipru si nu numai, care circula pe soselele romanesti. Conform statisticilor in Romania sunt in momentul de fata circa 10.000 astfel de vehicule iar in majoritatea accidentelor in care astfel de masini au fost implicate s-a dovedit ca soferii care le conduceau erau cei vinovati.
Sofatul unei masini cu volan pe dreapta in afara “habitatului” ei natural ingreuneaza nu doar vizibilitatea soferului cat ii da si palpitatii pasagerului care sta in stanga transformandu-l involuntar intr-un copilot.

In acest moment, un proiect de lege ce se afla in dezbatere in Parlament, propune ca toti cei care au masini cu volan pe dreapta sa faca anumite modificari pentru a li se permite inmatricularea lor in Romania. Desigur, legislatia comunitara nu permite celor de la RAR sa interzica inmatricularea unei masini ce vine dintr-o tara membra UE, asa ca noile masuri ce vor fi sau nu aplicate sunt urmatoarele:

  • soferul sa detina un permis eliberat de autoritatile unde astfel de autovehicule sunt permise (Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Noua Zeelandă sau Botswana)
  • soferul sa urmeze un curs de cel puțin 20 de ore pe o masina modificata
  • autoturismul sa fie dotat cu oglinzi periscopice, care costa aproximativ 250-350 de lei

Regulile vin in completarea obligativitatii posesorilor de astfel de masini de a-si regla farurile pentru a nu mai orbi ceilalti participanti la trafic si sunt considerate ca fiind imperativ necesare in reducerea numarului de accidente pe care aceste masini le provoaca pe strazile din Romania.

Pana la urma de ce se cumpara atat de multe masini cu volanul pe dreapta? Datorita pretului! O masina modificata va avea un pret mai mic cu apx 1000 de euro fata de varianta ei cu volan pe stanga.

Legislatia pentru masinile cu volan pe dreapta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *