bigstock-Image-of-business-contract-on-39481198Afacerile cu inchirieri masini au evoluat semnificativ dupa criza economica, care, le-a fortat, oarecum, sa stagneze insa, chiar si asa nu si-au atins adevaratul potential. Chiar daca este un serviciu foarte solicitat care genereaza profituri peste medie, totusi acest profit poate scadea daca firma de rent a car nu isi acopera o parte din riscuri si nu isi limiteaza raspunderea pe care o are asupra vehiculului inchiriat.

Ca orice contract care se incheie intre doua parti, contractul de rent a car implica drepturi si obligatii din partea ambelor parti.

Asadar, firma este obligata sa ofere spre inchiriere un autovehicul in stare buna de functionare, curat, cu plinul facut, cu reviziile la zi, sa dea in custodie celui ce inchiriaza, pe perioada inchierii, actele masinii (certificatul de inmatriculare, RCA-ul, Casco si Rovinieta).

Printre drepturile firmelor de rent a car se numara si privilegiul de a-si alege clientii, de a stabili pretul de inchiriere al masinilor, de a include TVA-ul in pretul contractului si de a solicita o garantie care variaza intre 200-300 Euro care se va restitui soferului atunci cand acesta aduce masina in starea in care a inchiriat-o.

Limitarea raspunderii in materie de rent a car se face atunci cand soferul nu respecta regulile de circulatie si acestea duc la aplicarea de amenzi sau crearea de accidente rutiere. In aceste cazuri subiectul amenzii va fi soferul si nu firma de rent a car, iar orice sanctiuni ce decurg din provocarea accidentelor rutiere vor fi aplicate soferului care conduce masina. Contractul de inchiriere prevede si anumite cheltuieli care nu pot fi imputate firmelor de rent a car cum ar fi: taxele de drum, tranzit, transfer, taxele de carburant, de garaj, cheltuieli cu diferite consumabile pentru masina.

Situatiile neprevazute cum ar fi furturile din masina pe perioada inchirierii, furtul masinii, deteriorarea cheii de la masina, a actelor acesteia sau a fetei detasabile a radio cd-ului sunt riscuri pe care orice sofer trebuie sa si se asume si sa le prevada astfel incat sa evite producerea lor, fie ca este vorba de o masina inchiriata sau una personala.

Drepturi si obligatii la incheierea unui contract de inchiriere masini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *